torstai 3. toukokuuta 2012

Jari Suomalaisen aksakoulutus ja rentoutumista mökillä

Viime viikonloppu kuluikin sitten rattoisasti Suomalaisen Jarin aksakoulutuksessa.

Lauantaina liideltiin tällaista rataa... 



Kuten ennakolta jo arvasinkin niin meille ehdottomasti haasteellisimmaksi kohdaksi muodostui nuo esteet 5-6. Vaikka kuinka yritin niin Pyryn säntäsi pääsääntöisesti tuon hypyn 5 jälkeen putkeen... välillä en osannut linjata tarpeeksi tai sitten yritin kääntää koiraa vasta hypyn 5 jälkeen... ja sitten kun jäin varmistelemaan tuota 5:sta niin en sitten enää tahtonut ennättää ohjata hyppyä 6 takakiertoon... no lopulta homma saatiin jotenkin onnistumaan ja päästiin taas jatkamaan matkaa. Pyryn kanssa ei ole juurikaan tehty "poispäin käännön" tapaista ohjausta kepeillä eli yllätyin positiivisesti kun Pyry kääntyi kepeiltä varsin mallikkaasti hypylle 9. Pieniä ongelmia oli myös kohdassa 15-17 johtuen lähinnä siitä etten malttanut odottaa Pyryä vaan säntäsin taas tyypilliseen tapaani eteenpäin ja Pyry suorittikin putken sijaan hypyn 6. Muutoin rata sujui melko hyvin...tosin eihän me sitä nyt nollana ois saatu lävitse =)

Sunnuntaina juostiin taas tällaista rataa:



Ensimmäisellä yrittämällä päästiin rata nollana läpi aina esteelle 21 saakka jonka jälkeen Pyry jatkoi iloisesti matkaansa hypyn sijasta putkeen. Mutta palataanpa sitten radan alkuun... eli alussa tein ennakoivan valssin hypylle 2 ja perupyörityksen hypylle 3 koska kuvittelin sen olevan meille se parempi vaihtoehto. Tohon kohtaan kokeiltiin kuitenkin myös takakiertoa hypylle 3 ja siitä jonkin sortin perjättöä (en siis tiedä oikea nimeä =) ) putkelle. Kun kumpikin ohjaustapa kellotettiin niin tuo jälkimmäinen osoittautuikin selkeästi nopeammaksi vaihtoehdoksi Pyrylle. Putkelta 4 putkelle 5 onnistui yllättävän hyvin eli Pyry haki ongelmitta tuon putken 5 vaikka vähän epäilin sen kääntyvän kohti minua. Pituuden jälkeen tein perjätön ja kaari hyppyjen 7 ja 8 välillä oli aikamoinen. Ois voinut kuuluma linjata =) Keppien aloituksessa ei ollut ongelmia mutta vähän jäi harmittamaan etten tajunnut kokeilla tuohon keppien jälkeiseen elämään sellaista ohjausta että olisi juossut kepit myös itse loppuun saakka ja juossut muurin oikealta puolelta. Nyt rupesin ottamaan sivuetäisyyttä kepeille jo hyvissä ajoin joilloin Pyry joutui tekemään kepit loppuun itsenäisemmin ja sehän näkyy heti vauhdin pienenä hiipumisena. Onneksi Pyry suoritti kepit aina loppuun saakka eli virhettä en onneksi onnistunut tuolla ohjauksella aikaansaamaan... Hypyllä 14 poistuin sitten sieltä mukavuusalueelta ja kokeilin tuohon viskiä. Aluksi käänsin yläkroppaa liikaa hypyn suuntaan jolloin Pyry luki ohajuksen peruspyöritykseksi. Kun kroppa saatiin hallintaan niin hommahan toimi vallan hyvin =) Muutamalla toistokerralla oli myös ongelmia tuossa välistävedossa hypyillä 15-16 kun en taas malttanut rytmittää liikettä oikein. Tuo loppusuoran ongelmakin saatiin pois niinkin yksinkrtaisesti kuin ottamalla koira haltuun pituuden jälkeen.

Tykkäsin koulutuksesta oikein kovasti ja matkaan jäi muutamia oikein hyviä havaintoja ja vinkkejä siitä mitä Pyryn kanssa voisi jatkossa tehdä. Kirjaanpa tähän muistin virkistykseksi näkyviin muutaman tärkeimmän =)
  • Pyry liikkuu hyvin kun olen sen edellä eli sillä on kova tarve saada minut kiinni mutta ei välttämättä ohittaa minua. Eli jos nopeutta halutaan lisätä niin tätä ohjaajan ohittamista pitäisi harjoitella ja neuvojakin siihen saatiin.
  • haltuunotto käsky "kiinni" ei meillä ole niin ehdoton kuin se pitäisi olla eli sitä pitää treenata!
  • ohjausvalintoihin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Eli aina se ohjaus jota ensimmäisenä ajattelen ei ole Pyrylle kuitenkaan se nopein vaihtoehto. Esim. sunnuntain radan alku jossa tein kaksi tiukkaa käännöstä/pyöristystä vei Pyryltä vauhdin kun taas tuo matkaltaa hiukan pidempi mutta suoralinjaisempi ohjaus oli taas Pyrylle se selkeästi nopeampi tapa.
  • kontaktien suoritusnopeutta pitää vielä treenata. Varsinkin puomilla näyttäisi siltä että alastulon kontaktipaikka ei ole Pyrylle täysin selvä koska vauhti pienenee alastulossa. Ohjeeksi saatiin tehdä kontakteja aina hyvässä vireessä ja mielellään siten, että joku pitää Pyryä kiinni ja laskee irti kun koira on sopivasti hetsautunut esteelle. Toistoja saisi tehdä per treenikerta max 4 ja kaikki hyvällä sykkeellä. Ja sitten hitaista suorituksista ei pitäisi enää erityisemmin palkata eli palkka tulisi sitten kun suoritus sisältäisi myös sen kunnon vauhdin.
Ja sitten siihen rentoutumisosioon... Eli suoraan koulutuksesta lähdettiin jatkamaan Ainun ja Pyryn kanssa matkaa mökille. Mökillä koiruuksille koitti sitten se kauan kaivattu vapaus eli kaksi ihanaa vuorokautta ilman hihnojen tuomia rajoitteita. Ohjelmaan kuului niin metsälenkkejä, rantavedessä kahlailua, kuoppien kaivamista hiekkaan (varsinkin Pyryn harrastus) kuin myös makkaran ja grillilihan syömistä sekä tietty pallon perässä juoksemista.. ei paha ollenkaan =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti